Residentieel Project: Wijnkelder

One of our newest projects is of a more architectural nature. The client’s wish was to transform their current basement of a 1930’s residence, into a pantry and wine cellar. As their life has progressed into a stage in which they have more leisure time, the existing basement had to reflect accordingly.

The Mrs. Of the house was an avid amateur cook and wanted to enlarge the kitchen space. As was typical in the 1930’s, the kitchen was a rather small space. Several options presented themselves, most involving a permanent change to the architecture of the house, with for example, an open kitchen. It was the clients wish to not make any such change to the house, and leave the original state of the house intact. The man of the house is a sommelier as a hobby, and wanted to have a wine storage of around 500 bottles of wine.

Since the temperature in the cellar is constant throughout the year and there is no daylight, this could be made without making a climate controlled chamber. The plan would be to combine both wishes in the existing basement, with a wine cellar that could hold 500 bottles, and a pantry section, big enough to prepare food in, but not necessarily cook. The existing basement was originally divided into two sections, a sort of storage area and an old coal storage in a latter section divided by a fire resistant door. We decided to join both sections by taking out the door, the frame and part of the wall dividing the two sections. This created an open space in which we installed a warm and cold water supply.

We then proceeded by dry walling the walls in a coarse manner, we wanted to keep the raw, somewhat rugged look. We wanted to do this because there are many pipes in the cellar, and changing their course would be a money consuming endeavor. Also, we poured a new floor and lather coated this with an epoxy, to ensure water fastness and easy maintenance. For the look of the pantry, which should be clear and clean, we chose Parisian subway tiles, as we found this reflected a workman/underground type atmosphere that we wanted it to have.

Along with the birch countertop that provided a more natural look, that softens everything up. The lighting was a challenge, as the space was 2.05m tall, but we managed to install perfect lighting after we decided to cove some pipes. For the wine cellar itself, we went for a deal type of look, that would go well with the birch, and transition smoothly into the cabinets that hold the wine. Here, we installed the same lighting as in the front to continue the line of the front section.

We achieved a great finished product overall, which was very well received by the client. We invite you to take a look at it yourself.